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Issue:  
The purpose of this guideline is to establish an over sizing threshold for space cooling and 
heating equipment and what is required to justify equipment sizing in excess of calculated 
loads. 
 

Section C403.2.2 – Equipment and System Sizing: Heating and cooling equipment and 
systems capacity shall not exceed the loads calculated in accordance with Section 
403.2.1. A single piece of equipment providing both heating and cooling must satisfy this 
provision for one function with the capacity for the other function as small as possible, 
within available equipment options. 
 

Discussion Summary: Design load calculations for heating and cooling equipment and 
systems are required by IMC section 312.1 and IECC section C403.2.1.  These 
calculations are required to be based on equipment sizing procedures described in the 
ASHRAE/ACCA Standard 183.  IECC Section C403.2.2 then requires that specified 
equipment sizes do not exceed those calculated load values determined under Section 
C403.2.1.  The predominant design load for Phoenix is the cooling season.  Typical 
equipment sizing design for the Phoenix climate is based on the calculated sensible 
cooling load for a space.  Factors that contribute to the cooling design include number of 
occupants, building usage and activities, outdoor air ventilation rate, heat gain from 
equipment, and indoor design temperatures. It is our policy to accept cooling and heating 
load calculation summaries under the Registrant’s seal and signature.  There are several 
qualifying methods used to obtain results and we depend on the designer to provide 
equipment that operates at peak performance.  Oversized equipment tends to short-cycle 
and leads to poor thermal performance and an increase in energy consumption. 

 

Interpretation:   
Construction plan specifications for space cooling and heating equipment and systems shall 
not exceed the calculated loads by more than 15% without prior approval by the Building 
Official.  Designers that specify equipment and systems that exceed 15% over calculated loads 
shall provide a letter of request under Registrant seal and signature that describes the 
technical justification for exceeding the sizing limits set forth by this guideline.  Complete and 
detailed load calculations based on the methods of ASHRAE/ACCA Standard 183, 
manufacturer’s equipment specifications, and signed owner acknowledgement shall be 
included with the letter of request.  Approval will be based on the merits of the technical 
justification only and is not guaranteed. 


