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Issue:  
Transient wind and earthquake loads are not required to be considered concurrently with a fire 
event. It is important to identify what loads the rebar within a concrete or masonry structural 
element is designed to resist before determining if the rebar requires cover to control 
temperature rise in the rebar during a fire event. 
 
Interpretation: 
If the rebar is designed only to resist wind or earthquake loads, the rebar does not require 
cover to control temperature rise in the rebar during a fire event. 
 
If the rebar is designed to resist dead load, live load, snow load, or a non-transient lateral load 
such as soil (e.g. retaining wall), or fluid (e.g. tank), the rebar is required to be provided with 
cover to control temperature rise in the rebar during a fire event. 
 
If cover is required to control the temperature rise in the rebar during a fire event, the required 
cover can be determined by the methods or procedures listed in Section 703.3. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


