​​​​​​​​​​​Pinnacle Peak Water Reservoir​​​

 

 

Pinnacle_11807https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Public Art Details Pages/Pinnacle Peak Water Resevoir/Pinnacle_1.jpgPinnacle_1https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Forms/DispForm.aspx?ID=18070x0101009148F5A04DDD49CBA7127AADA5FB792B00AADE34325A8B49CDA8BB4DB53328F21400BC0531F15EF7BD4DA33B67ED47CA6AB0Image
Pinnacle_21808https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Public Art Details Pages/Pinnacle Peak Water Resevoir/Pinnacle_2.jpgPinnacle_2https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Forms/DispForm.aspx?ID=18080x0101009148F5A04DDD49CBA7127AADA5FB792B00AADE34325A8B49CDA8BB4DB53328F21400BC0531F15EF7BD4DA33B67ED47CA6AB0Image
Pinnacle_31809https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Public Art Details Pages/Pinnacle Peak Water Resevoir/Pinnacle_3.jpgPinnacle_3https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Forms/DispForm.aspx?ID=18090x0101009148F5A04DDD49CBA7127AADA5FB792B00AADE34325A8B49CDA8BB4DB53328F21400BC0531F15EF7BD4DA33B67ED47CA6AB0Image
Pinnacle_41810https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Public Art Details Pages/Pinnacle Peak Water Resevoir/Pinnacle_4.jpgPinnacle_4https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Forms/DispForm.aspx?ID=18100x0101009148F5A04DDD49CBA7127AADA5FB792B00AADE34325A8B49CDA8BB4DB53328F21400BC0531F15EF7BD4DA33B67ED47CA6AB0Image
Pinnacle_51811https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Public Art Details Pages/Pinnacle Peak Water Resevoir/Pinnacle_5.jpgPinnacle_5https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Forms/DispForm.aspx?ID=18110x0101009148F5A04DDD49CBA7127AADA5FB792B00AADE34325A8B49CDA8BB4DB53328F21400BC0531F15EF7BD4DA33B67ED47CA6AB0Image


ARTIST:   Nina Solomon and Heidi Dauphin with Carol Schuler, Landscape Architect, Wilson Engineers & Felix Construction
DATE:  2015
LOCATION:  Pinnacle Peak Water Reservoir, 5625 E Pinnacle Peak Rd
TYPE:   Building
MATERIALS:   Concrete, Steel 
BUDGET:   $500,000
DISTRICT:   2
ZIP CODE:   ​​85054​​​


​Arizona artists Nina Solomon and Heidi Dauphin helped design the 3-million gallon city reservoir with an integrated combination of wall, landscape and fence enhancements, creating a landmark that melds with the surrounding north Phoenix desert landscape. The artists focused the enhancements on the east- and west-facing walls, the landscaping and the entry gates.  They drew inspiration and images for the design of their cast-in-place concrete wall reliefs from the shadow patterns desert plants and trees in the area. The team maximized the wall's variety of visual effects by rotating 10 distinct form liners in 90-degree increments. Extending 8 feet high and more than 1,200 feet long, the walls provide both the security the site requires and a shifting tableaux of desert images that can be seen from the street, 50 feet away.  The gate design mimics the cactus patterns that animate sections of the wall into the wall.  ​