​​​​​​​​​​​​​​​​​Waterworks at Arizona Falls​​​

 

 

Arizona Falls529https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Arizona_Falls_01.jpgArizona Falls#https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Forms/DispForm.aspx?ID=5290x0101009148F5A04DDD49CBA7127AADA5FB792B00AADE34325A8B49CDA8BB4DB53328F21400BC0531F15EF7BD4DA33B67ED47CA6AB0Image
Arizona Falls530https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Arizona_Falls_02.jpgArizona Falls#https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Forms/DispForm.aspx?ID=5300x0101009148F5A04DDD49CBA7127AADA5FB792B00AADE34325A8B49CDA8BB4DB53328F21400BC0531F15EF7BD4DA33B67ED47CA6AB0Image
Arizona Falls531https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Arizona_Falls_03.jpgArizona Falls#https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Forms/DispForm.aspx?ID=5310x0101009148F5A04DDD49CBA7127AADA5FB792B00AADE34325A8B49CDA8BB4DB53328F21400BC0531F15EF7BD4DA33B67ED47CA6AB0Image
Arizona Falls532https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Arizona_Falls_04.jpgArizona Falls#https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Forms/DispForm.aspx?ID=5320x0101009148F5A04DDD49CBA7127AADA5FB792B00AADE34325A8B49CDA8BB4DB53328F21400BC0531F15EF7BD4DA33B67ED47CA6AB0Image
Arizona Falls533https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Arizona_Falls_05.jpgArizona Falls#https://www.phoenix.gov/artssite/MediaAssets/Forms/DispForm.aspx?ID=5330x0101009148F5A04DDD49CBA7127AADA5FB792B00AADE34325A8B49CDA8BB4DB53328F21400BC0531F15EF7BD4DA33B67ED47CA6AB0Image


ARTIST:  Mags Harries/Lajos Heder
LANDSCAPE ARCHITECT:  Steve Martino
DATE:  2003
LOCATION:  58th Street and Indian School Road
TYPE:  Canal (Infrastructure)
MATERIALS:  Concrete, stone, steel, lighting
BUDGET:  $2,044,104 (Design/ Construction)
DISTRICT:  6
ZIP CODE:  85018​


​This award-winning public art project transformed Arizona Falls from a fenced hydroelectric plant on the Arizona Canal into a public space where walkers, joggers and bicyclists can sit and enjoy the cooling effects of the canal and waterfall. In revitalizing the Falls – once a once a popular community gathering and picnic spot – the artists utilized the existing site and structures in new ways. The design exposed the gears and floor of the site’s former hydroelectric plant generator room, which was built early in the 20th century. It also framed an outdoor “room” with the coolness and sound of water by diverting small flows of canal water into two new aqueducts, creating a pair of waterfalls. Paths and sidewalks lead visitors around and under the waterfalls and across a pedestrian bridge to the north bank of the canal.  The site also features signs detailing the history and significance of the canals and "green" power in Arizona.

This project was commissioned  by the Phoenix Office of Arts and Culture with Water percent-for-art funds. It was also supported by U. S. Bureau of Reclamation Title XXVIII funds.​